Cad Cam

Cad Cam

Je zult maar Cad Cam programmeur zijn. In dat geval weet lang niet iedereen wat je precies doet namelijk, want bepaald niet iedereen wat de term Cad Cam dan precies inhoudt. Wat de mensen die zich in de wereld van Cad Cam bewegen zelf wel weten is dat er een behoorlijk tekort bestaat aan Cad Cam programmeurs. Voor studenten liggen op dat vlak dus grote kansen. Vaak ligt er gewoon een vast contract op je te wachten als je de competenties hebt om Cad Cam programmeur te worden.

 

Computer Aided Design en Computer Aided Manufacturing

Voor de goede orde; Cad betekent niets anders dan Computer Aided Design terwijl Cam staat voor Computer Aided Manufacturing. De combinatie staat voor de wijze waarop producten vorm krijgen, producten die ook ontwikkeld zijn door computers. Cad Cam heeft te maken met automatisering en productomgeving. Ben je programmeur, dan krijg je via Cad Cam projectbestanden voorgeschoteld. Cad is er voor de daadwerkelijk geproduceerde producten. Het Cam systeem daarentegen, leest het Cad bestand in. Voeg je beide samen, dan kan een product ontwikkeld en geproduceerd worden. Cad Cam maakt gebruik van bekende bestandsvormen als STEP, DWF, DXF en ook SLDPRT.

 

Werk in een fabriek waar machineonderdelen geproduceerd worden

Je moet als Cad Cam programmeur wel behoorlijk wat expertise hebben. De programma’s zijn namelijk niet eenvoudig te bedienen. Wellicht is dat ook de reden van de schaarste die er is onder goede programmeurs. Waar je Cad Cam programmeurs dan actief bezig ziet? Ze doen doorgaans hun werk in fabrieken waar machineonderdelen gemaakt worden. Om het beroep voor studenten aantrekkelijker te maken en om de vacante posities in te kunnen vullen, worden nu overigens al opleidingen verzorgd die zich volledig toespitsen op de daadwerkelijke werkzaamheden. In dat geval kan een Cad Cam programmeur dus zijn werk doen als het om een bepaald product en om een bepaald bedrijf gaat, in een ander geval mist hij of zij de kennis die de traditionele programmeur wel heeft.

 

De rode loper in de vorm van een vast contract ligt uit

De rode loper ligt bij wijze van spreken uit voor mensen die zich willen bewegen in de wereld van Cad Cam. Best een bijzondere en boeiende wereld en een leuke baan dus, omdat je eigenlijk van begin tot eind verantwoordelijk bent voor een product en de productie. Je hebt dus veel verantwoordelijkheid en daar is de beloning ook naar. Want die is allesbehalve slecht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *